#5 Hollandse Kleding

Hoewel de bovenstaande foto wel het onderwerp is waar bij het over gaan hebben, mag u ook eerst gerust eens kijken wat u nu zelf aan heeft hoor! Ook al zal uw outfit enigszins niet helemaal lijken op de foto (daar gaan wij tenminste van uit), komt uw outfit wel voort uit iemands anders zijn kleding. Daarom kijken wij naar waar onze outfit vandaan komt in deze post: De Hollandse Kledij!

Volendamse kledij in hart en nieren

Heh, wat zeg jij dan? Is dat een plaatselijk koekje? Nee helaas niet, het is een van de velen mogelijke klederdrachten die vroeger werd gedragen en tegenwoordig soms nog gedragen wordt bij feesten, partijen en/of traditionele bijeenkomsten in dit soort plaatsen.

Zo is de bekendste variant van Nederlandse kledij de Volendamse klederdracht. Dit is ook precies de foto zoals hij bovenaan deze post is geplaatst. Hieronder nog een paar voorbeelden van de Volendamse kledij:

Zoals je kan zien zijn dit bekende foto’s en zeker typerend voor de Nederlandse klederdracht. Zo draagt een vrouw altijd een ‘Hul’ op haar hoofd (‘de puntmuts’) en loopt iedereen op houten klompen (wat eveneens een traditie is van Nederland). Deze klederdracht is bijna weg in het echte straatbeeld, maar wellicht zal een enkele, bejaarde vrouw of man nog vasthouden aan deze traditie.

Dit soort foto’s zijn ook te maken in plaatsen zoals Volendam bij Oerhollandse café’s, musea of andere plaatsen die nog steeds in zo’n stijl zijn aangekleed. Hierdoor blijft de traditie toch deels in leven en vergeet men niet waar wij eigenlijk vandaan komen met het ook op de kledij!

Staphorster Klederdracht

En ook dit is zo’n typische Nederlandse klederdracht, waarbij er weer een aantal herkenbare kledingstukken inzitten:

Deze klederdracht is, net als de Volendamse of andere varianten, bijna ‘uitgedoofd’ en wordt niet meer gebruikt als alledaagse outfit door de vele Staphorstenaren.

Toch zijn er nog een aantal mensen die de traditie in leven willen houden en iedere dag weer ‘hun eigen kledij’ aantrekken. Buitenom het feit dat deze mensen vaak op een veel hogere leeftijd zijn, heb ik wel respect en bewondering voor hen. Want ook al draagt bijna niemand het meer, zij zijn nog steeds ‘de kern’ die zorgt dat ook deze klederdracht niet vergeten wordt!

Designer all-the-way?!?

Oh dus jij draagt nu je Nike sneakers, je Hilfiger Denim jeans, je Ralph Lauren Polo en je Stone Island jas? Nee dat niet hè? Toch zijn dit wel de grote Modehuizen die onze kledingstijl hebben beïnvloed en eigenlijk bepalen hoe wij er nu uit (moeten) zien.

Want ook al bestaan deze merken veel langer dan de dag van vandaag, ze zijn steeds belangrijker geworden in hoe wij ons neerzetten als persoon. Suggereren dat iedereen deze merken in zijn of haar kledingkast heeft hangen is onwaarschijnlijk, maar er in ieder geval van hebben gehoord is wellicht minder raar. Overal waar wij nu kijken of gaan worden wij overrompeld met reclames van dit soort merken en zij zorgen er dan ook voor dat wij bijna geobsedeerd zijn met ‘Designer stuff’. Met de echte grote merken zoals Louis Vuitton, Hermès, Versace of Gucci loopt het gros van de Nederlanders niet, maar zij zijn wel toonaangevend voor mode in het algemeen en beïnvloeden dus ook wat wij bijvoorbeeld bij de H&M kopen.

En dit bepaald niet slecht, sterker nog, ik ben er misschien zelf wel de grootste fan van! Maar toch zijn deze grote modehuizen wel één van de oorzaken waardoor wij toch maar afstand hebben gedaan van onze Hollandse klederdracht. Vaarwel ‘Hul’, Hallo Gucci!franse-modehuizen


3 reacties op ‘#5 Hollandse Kleding

  1. De voorbeelden zijn leuk, net als de relatie tot modern kleding. Voor mij was het ook interessant egweest iets over de historie te melden. Waar komt het gebruik vandaan? Trpouwems, welke steden zijn er (nog steeds) mee bekend? Heeft het te maken met water/ de zee? Zijn het allemaal vissersdorpen?

    Like

    1. Beste Robert, leuk dat u de interesse toont over dit ontzettend interessante onderwerp! De historie is inderdaad heel interessant, maar wel redelijk complex en uitgebreid. Zo was het gebruikelijk de klederdracht als alledaagse kleding te dragen en was er een duidelijk onderscheid met bijvoorbeeld ‘Zondagse kledij’. Doordat men standaard deze kleding droeg in de dorpen (wat vaak vissersdorpen waren, met dit hoefde niet per se), is het echt een officiële klederdracht geworden. En zoals genoemd is bijvoorbeeld Staphorst een typisch dorp waarin mensen zo af en toe nog steeds de klederdracht gebruiken! Hopelijk heeft u wat aan deze aanvulling gehad op onze interessante blog!

      Tot de volgende keer!

      Like

  2. Erg leuke blog! Ik had nog nooit gehoord van de Staphorster klederdracht! Ik dacht dat de “Volendamse” klederdracht de klederdracht was voor het hele land. Leuk om wat te leren van jullie blog.

    Like

Plaats een reactie